Eerst volgende activiteiten

Dit was het programma van 2022

Nog steeds geplaagd door Corona moesten een aantal activiteiten terug via skype. We hadden goede hoop om toch een fysieke tentoonstelling te kunnen houden. De voorbereiding van de tentoonstelling ging door maar gebeurde grotendeels via Skype.

Voor de nieuwjaarreceptie hadden we ons goed warm aangekleed en buiten op veilige afstand van elkander hadden we een wandeling gemaakt, met als afsluiter een drankje.

Nieuwjaarsdrink 2

In maart konden we dan toch onze fysieke tentoonstelling houden 

Volgende punten kwamen aan bod in 2022:

 • De Nieuwjaarswandeling, voorzien op dinsdag 4 januari, werd, wegens het slechte weer een week uitgesteld. Het werd dus opnieuw een Skype-meeting waarin we digitaal de voorbereiding van onze tentoonstelling in maart bespraken. Nog steeds hopend dat dit kan doorgaan....

 • Op 11 januari waren de weergoden ons goed gezind. We wandelden warm aangekleed, voorzien van licht en drank. Heerlijk praten en het drankje smaakte. Een leuke 'nieuwjaarsreceptie'. Voor herhaling vatbaar!
           
 • Op 20 januari hadden we hopelijk onze laatste Skype-bijeenkomst. Eerst kregen we een update in verband met onze tentoonstelling en over het fotograferen van de verenigingen van Schilde. Daarna bracht Walter ons een heel duidelijk uiteenzetting over een nieuwigheid in Lightroom namelijk werken met maskers. Weer veel bijgeleerd!

 • Door de hoge coronacijfers besloten we om op 1 februari toch nog maar een Skype-meeting te houden. De laatste perspectieffoto's werden besproken. Daarna gaf DirkB een voordracht over zijn eindwerk bij de Academie: "The Visitors, an Outer Space Novel", dat door Breedbeeld geselecteerd werd als laureaat van Opus One 2021.

 • Onze eerste plaksessie van de foto's voor de tentoonstelling ging door op 17 februari, vervolg op 1 maart.

                Plaksessie 17 febr 2                 Plaksessie 17 febr 1


 • Door ervaring verliepen de plaksessies heel vlot zodat we op 1 maart nog tijd hadden om te experimenteren met geforceerd perspectief. 

                         a81bb3fb 9256 444b 849f a4758ef6cda3                        1f96621f f83f 450a a929 60f6c2ed2e33
    
 • Het belangrijkste moment van het jaar voor een fotoclub: de tentoonstelling. Deze ging door op 18-19-20 maart in Werf44 te Schilde.

                     opening tento
 • Op 5 april kwam Marnix Van Marcke uitleg geven over "Creatieve landschapsfotografie met filters". Welk effect bij welke sluiterstijd, hoe scherpstellen, filters combineren.... telkens geïllustreerd met prachtige foto's. Een leerrijke avond!

                       IMG 1248


 • Op 21 april hadden we een nabespreking van de voorbije Tento. Daarna gaf GuyR uitleg over "Reeksen maken": waarmee moet je rekening houden om een interessante reeks te krijgen, welke muziek mag je gebruiken, welke programma's bestaan er..... , geïllustreerd met een aantal mooie voorbeelden. 

 • Na de theorie rond het gebruik van filters op 5 april de praktijk op 24 april in Nieuwvliet-Bad

                         Nieuwvlietbad

 • VvdF ging op fotografieweekend naar de Achterhoek van 29 april tot 1 mei.

                    Achterhoek 2          Achterhoek 1   

 • Na info over "Verenigingen van Schilde" fotograferen, bespraken we op 3 mei foto's rond de uitdaging "De liefde" en persoonlijk werk van leden. Ria toonde ons ook een fotoreeks over Oezbekistan. 

 • Op 19 mei kwamen een paar leden van fotoclub Obscura hun foto's voorstellen. Daarna bekeken we de foto's van het weekend in de Achterhoek. 
 • Dinsdag 7 juni namen 15 leden deel aan de uitstap naar Linkeroever waar we de skyline van Antwerpen fotografeerden met de bedoeling om hier panorama foto's van te maken. Daarna trokken we door de voetgangerstunnel naar de Grote Markt om daar panorama foto's te maken van de gevels en het Concienceplein. We sloten de avond af met een drankje op een terras in één van de zijstraten van de Grote Markt om vervolgens huiswaarts te keren met de tram.

 DianeVdE VvdF fotografeert skyline Antw

 • Op donderdag 16 juni liet Dirk P ons zien hoe je foto's samenvoegt in Lightroom. Er werd ook gedemonstreerd hoe je foto's samenvoegt in Photoshop.

 • Na een aanvulling over 'foto's samenvoegen in Photoshop' werd op 28 juni tijd besteed aan onze tentoonstelling van half maart 2023. We willen de tentoonstelling voor ons 15-jarig jubileum heel gevarieerd maken door verschillende manieren te gebruiken om de foto's tentoon te stellen. Alle reeds gemaakte foto's werden overlopen en becommentarieerd. Ook de presentatiefolder voor sponsors en pers werd voorgesteld.

 •  Op 14 juli hadden we een 'doe-avond': olie op water fotograferen.
                                                     Olie op water

 • We trokken op 22 juli naar Antwerpen in het kader van de Tall Ships Races.
                                                             Tall Ships Race
 • Het was tropisch warm en gezellig tijdens onze barbecue op 24 juli.
                                                             Barbecue
 • Op de bijeenkomst van 2 augustus kwam de organisatie en de verdere afspraken rond onze tentoonstelling aan bod. Daarna werd gedemonstreerd hoe een scherm kan gekalibreerd worden.

 •  Op 18 augustus hadden we een avondje fotobespreking. De foto's van de Tall Ships race, de uitdaging geel en de panoramafoto's kwamen aan bod.

 •  Op 30 augustus hadden we een workshop "Levitatie".

 • Fotoboeken maken is heel populair. Op 15 september wisselden we ervaringen uit. Ook kleuraanpassingen in Lightroom en Photoshop kwam aan bod. Tenslotte werden er nog een aantal foto's rond geel, olie op water en vakantie besproken.

 • Het fotoweekend Elfia in Arcen op 17 en 18 september was, ondanks het slechte weer, heel geslaagd.

                                                                           Elfia

 •  Kleuren zijn heel belangrijk bij fotografie. Op 4 oktober gaf gastspreker Wim Moortgat een zeer gewaardeerde voordracht over ‘Kleurbeheer’.

                                                                              Kleurbeheer

 • Brainstormen over de flyer voor de fototentoonstelling van half maart 2023 en een passende foto maken vulde de helft van onze avond op 20 oktober. Daarna kwamen nog de foto's van Elfia en vakantiefoto's aan bod.

 • 18 november: beoordeelden we de foto's van de aanwezige fotografen. Iedereen had 3 foto's meegebracht op stick zonder zijn naam bekend te maken. We bekeken de foto's in groepje en schreven onze bevinding op zonder dat we de fotograaf kenden. Daarna werden de bevindingen voorgelezen en de fotograaf maakte zich bekend. 
 • We werkten het lijstje op dinsdag 6 december verder af van de fotografen die hun foto's vorige maal niet beoordeeld waren. Daarna gaf Dirk P. ons uitleg hoe je kan schrijven met licht met praktische voorbeelden waarna we zelf aan de slag gingen.

 • 22 december was de laatste keer dat VvdF op een donderdag bijeenkwam. Vanaf 2023 vergaderen we telkens dinsdag om de veertien dagen. Deze avond werd besteed aan de foto's van de verenigingen van Schilde.

Lees minder

Wij gebruiken cookies op onze web site. Deze zijn essentieel voor het correct functioneren van de site. Als u op OK klikt geeft u aan dat u er kennis van genomen hebt en hiermee akkoord gaat.

Ok